Doptårtor till Hardy!

Publicerad

Endast en vecka kvar till dopet så går det lokala konditoriet i konkurs, så jag får förfrågan och förtroendet att göra Hardys doptårtor.
Önskemål var att få en tårta med Converse-skor samt födelsedatum. Den andra tårtan med liknade dekor samt skrivet "Hardy".
I smakväg ville de ha hallon i ena och jordgubb i den andra.
 
Då det skulle vara ett stort dop med tårta till över 50 personer så fick min sambo i uppdrag att ordna en större tårtring.
Den mätte 32 centimeter i diameter och bara den tårtan ska enligt tårtbitsuträknaren räcka till 40 personer.
"Lilla" tårtan blev standardmått på 25 centimeter.
Så jag hoppas verkligen de blev mätta på tårta!
 
 
Stora tårtan:
Vaniljbottnar, hallonsylt, vaniljkräm, chokladspacklad marängbotten, glasskräm med hallon och grädde.
Täckt och dekorerad med både sockerpasta och MMF.
 
 Lilla tårtan:
Vaniljbottnar, jordgubbssylt, vaniljkräm, chokladspacklad marängbotten, glasskräm med jordgubbar och grädde.
Täckt och dekorerad med både sockerpasta och MMF.
 
De små stjärnorna på sidorna har jag stuckit ut samt målat med silverfärg.
 
 
Nallen blev ett eget iniativ till den andra tårtan.
 
 
Fick till så otroligt dåliga bilder på tårtorna den här gången, mörka och oskarpa. Men av en slump så var min kompis FotoBeatrice inhyrd som fotograf på Hardys dop, så jag ska fråga henne om jag kan få någon bättre bild och då på plats dessutom, så kommer jag uppdatera inlägget igen!
 
Nu har jag även ett instagramkonto under namnet SOCKERLINN.

Recept - Semlor

Publicerad

Semlor, fettisdagsbulle eller fastlagsbulle är min absoluta favoritbakelse som jag tycker man kan gotta i sig året om.
Och jag vill göra dom själv, för faktiskt, så förstår inte jag hur bagerierna bär sig åt för att få så torra, lätta bullar.
Även om jag vid den här tiden för ett år sedan var på ett bageri själv...
Men vissa vill ha bullarna så, medan jag vill att de ska vara saftiga, tunga, goda semelbullar med massvis av kardemumma!
 
Med det här recepetet går det utmärkt att även göra semletårta/semeltårta!
Dela då degen i ungefär hälften och gör en tårta av den större halvan!
 
 
Här är mitt bästa recept på Semlor:
 
14 dl mjöl
1.5 dl vit sirap (socker går också bra)
125-150 g smör (rumsvarmt)
50 g jäst
2 tsk kardemumma
5 dl mjölk
1 ägg
0.5 tsk salt
 
Smula jästen i en bunke.
Blanda ner mjölken - struna i att värma den.
I med sirap eller socker, kardemumma, ägget och salta.
Klicka i smöret under omrörning och i med mjölet lite i taget.Degen ska bearbetas en bra stund, ca 10 minuter.
Låt sedan jäsa så länge som möjligt under duk.
Jag använder aldrig mjöl till utbakning, utan jag skär upp bullar som väger ca 100-150 gram, sedan rundriver jag dem och lägger på plåt med bakplåtspapper.
 
Låt jäsa en stund till. De ska jäsa till dubbla storleken så ha utrymme mellan dom på plåten.
Ugnen på 225 grader och de blir klara snabbt, mellan 8-10 minuter.
Jag penslar aldrig mina bullar med ägg innan jag stoppar in dem i ugnen, däremot direkt när de är färdiiga och kommer ut från ugnen - då penslar jag dem med lite sockerlag!
 
Låt svalna. Skär av locket och fyll med vad nu en semla kan fyllas med! Pudras generöst med florsocker.
 
Helst hemmagjord mandelmassa, lite bittermandelolja och grädde!
 
 
 
 

Hallonmoussetårta!

Publicerad

I går på trettondagen bjöd vi våra kära grannar på middag. Så jag passade på att slänga ihop en tårta till efterrätt.
Det blev en hallonmoussetårta med vit chokladkladdkakebotten som innehöll både vid choklad och citron med en rejäl hallonspegel som topp.
Den här gången blev det bara mobilbilder, på årets första tårta!
 
 
Dekorerad med färska hallon, pistagenötter och tempererad vit choklad.
Ska definitvit träna mer på att göra chokladdekorationer.
 
Fick även andvända det fina tårtfatet som jag fick utav dom i julklapp!
Tack snälla Beatrice och Tobias!
 
 
 
 
 
Recepten till den här tårtan har jag tagit och knåpat ihop från flera olika sidor.
 
Vit chokladkladdkaka med citron:
 
100g vit choklad
100g smör
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
en nypa salt
2 ägg
2-3 msk citronsaft, beroende på hur syrlig du vill ha kakan
1 tsk rivet citronskal
2½ dl vetemjöl
 
Värm smöret och den vita chokladen. Blanda i socker, vaniljsocker och salt.
Tillsätt äggen ett i taget och rör om lite efter varje. I med rivet citronskal och citronsaft.
Till sist mjölet och rör snabbt ihop till en jämn smet.
Häll smeten i den bröade eller mjölade kakformen. Jag smörar bara.
Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter, tills kanterna fått en aning färg och ytan stannat.
Receptet är till en form på ca 24 cm i diameter och jag använde 20 cm, därför fick min kaka vara inne i ugnen en liten stund längre.
 
 
Hallonmousse:
300g hallon
3 dl vispgrädde
1 dl strösocker
½ dl vatten
4 gelatinblad
 
Såhär gör jag alltid mousse, stod inte i receptet till men såhär gör jag:
Lägg gelatinbladen i vatten.
Koka hallon, vatten och socker en liten stund.
Mixa sedan blandningen direkt i kastrullen.
Sila bort hallonkärnorna (om man vill, jag gjorde det)
Blanda i gelatinet medan blandningen fortfarande är varm, så de smälter.
Låt svalna en stund, vispa under tiden grädden väl.
Blanda grädden med hallonsmeten.
Häll i formen och in i kylen.
 
 
Hallonspegel:
250g  frysta hallon
2,5 dl  vatten
Socker efter smak
5 st  gelatinblad
 
Häll hallon, vatten och önskad mängd socker i en kastrull och koka upp. Sila bort hallonkärnorna och tillsätt gelatinbladen. Rör om tills gelatinet smält.
Låt svalna helt.
Hallongelén skall vara rinnande, den kommer att stelna när den läggs på den kalla moussen.
Om den hinner stelna innan den kommer på tårtan så värm kastrullen hastigt så löser gelén upp sig igen. 
Ställ in i kylen så stabiliserar den sig ännu bättre.
Undvik frysen, då försvinner glansen i gelén.
 
 
För att få jämna kanter på tårtan så har jag klätt min form med plastremsa, men det går säkert lika bra att klä med bakplåtspapper.