Hästtårta!

Publicerad

Gjorde en färgglad tårta till Livia som fyllde 6 år förra veckan.
Hon skickade en liten inspirationsbild på hur hon ville ha sin tårta, en hästtårta med massa blommor.
Älskade dessutom Dolly Style, därav färgtemat på tårtan!
 
 
Tårtan är glutenfri.
Fylldes med sådant hon tycker om; Hallon och Centerchoklad.
Gjorde därför en fluff på Geléhallon och en fluff på Center.
Ljusa bottnar.
Spacklad med marängsmörkräm som smaksattes med hallonsaft.
Täckt med hemmagjord sockerpasta och dekorerad i Gumpaste.
 
 
 
 
 
 
Grattis Livia!
 
 
Inspirationsbild
 

Muskovadobullar!

Publicerad

Såg det här receptet på Muskovadobullar i springform hos tidningenhembakat.se och kände mig tvungen att prova på receptet själv!
 
 
 
Receptet:
(Som jag har modifierat, vill ni göra efter orginalreceptet, gå in på Hembakat.)
 

2 kransar

50 g jäst (jag använder nästan alltid torrjäst när jag bakar.)
5 dl mjölk
1 krm salt (och lite mer)
2 tsk mald kardemumma
¼ dl ljust muscovadosocker
½ dl strösocker
125 g smör, rumsvarmt
1 ägg
13-14 dl vetemjöl

Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
1 dl muscovadosocker
Lite salt

Garnering
1 uppvispat ägg
Hackad sötmandel
Pärlsocker
Muskovadosocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke och lös upp den med mjölk. Tillsätt salt, kardemumma, muscovadosocker, strösocker, smör, ägg och mjöl, lite i taget.
Blanda ihop till en smidig deg.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. (Eller ett par timmar.)

3. Fyllning: Rör ihop smör och muscovadosocker och lite salt.

4. Dela degen i två delar. Kavla ut dem till rektanglar, ca 28 x 40 cm. Bred hälften av fyllningen på vardera rektangel och rulla ihop dem från långsidan. Skär varje rulle i ca 11 bitar.

5. Lägg bitarna i två smorda springformar, 24–26 cm i diameter. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 200 grader.

6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och mandel.

7. Grädda bullarna längst ner i ugnen i 20–25 min. Låt dem svalna i formarna.

 
Jag hade en springform på 26cm och en på 24cm.
 
Smeta ut muskovadosmörblandningen över hela rektangeln.
 
 
 
Hade lite muskovadosocker även som garnering.
 
 
Färdiga kransar!
 

Chokladtårta - Recept

Publicerad

Det är lika bra att jag slänger in receptet på den där chokladtårtan jag gjorde förra helgen på en gång.
För alltid som oftast så höftar jag bara till med någon mängd, eller lägger till något allt eftersom.
 
Tårtbotten:
Jag gör alltid tårtbottnar efter lika delar. 
Man mäter alltså upp lika delar av ägg, socker och mjöl och utgår ifrån äggen.
Till den här tårtan som är 24cm i diameter använde jag 6 ägg.
 
Jag använde två chokladbottnar och en ljus i denna, och det var bara för att jag hade en ljus kvar i frysen.
Går lika bra med bara choklad/bara ljus med!
 
Sätt ugnen på ca. 170 grader.
Ta fram tre likadana glas eller behållare.
Glas 1: 6 ägg
Glas 2: Socker - lika mycket som glaset med ägg visar
Glas 3: 1/3 Mjöl 1/3 Potatismjöl 1/3 kakao - lika mycket som andra glasen visar. 
Gör man ljusa bottnar tar man bara hälften mjöl, hälften potatismjöl.
 
Tillsätt 2.5 tsk bakpulver i mjölblandningen. Jag tar även lite vanillinsocker, ca. 2 tsk. Rör om.

Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt.
Klä under tiden kanterna på en vanlig springform med bakplåtspapper så den nästan blir dubbelt så hög då bottnen kommer stiga.
Jag bröar aldrig kanterna utan smörar bara botten lite.

Sikta sedan ner mjölblandningen i äggsmeten och blanda ihop noga.
Häll ned i formen och ställ sedan in längst ned i ugnen ca. 35-45 minuter.
Det är väldigt olika så man får provsticka.
När stickan är torr stäng bara av ugnen och låt bottnen stå kvar i eftervärmen ca 20 minuter.
 
 
Ljus och vit choklad, Banana Skids och Kinder Maxi fluff på gång!

Den här tårtan innehåller tre olika sorters fluff. Två som fyllning och en som jag täckte den med.
Tyckte smörkräm skulle bli för mastigt men man kan lika gärna göra en smörkräm att täcka med om man hellre vill det!
 
Ljus chokladfluff:
Ca 200g valfri choklad
3 dl vispgrädde
 
Banana Skidsfluff:
Ca 80g Banana Skids
3 dl vispgrädde
 
Kinder Maxifluff:
Ca 200g Kinder Maxi
3 dl vispgrädde
 
Alla fluffar görs på samma sätt:
Blanda ihop vispgrädden med chokladen/godiset och smält på låg värme utan att det börjar koka!
Låt svalna och stå i kyl minst 4 timmar innan man vispar upp blandningarna som vanlig grädde.
Får de inte vila nog länge skär det sig när man ska vispa upp.
 
Första lagret på tårtan blev Kinder Maxifluff med några bitar Kinder Bueno.
 
 
Andra lagret - Banana Skids och med lite vit choklad!
Man kan aldrig få för mycket av det goda!
 
Tårtan täckt med den ljusa chokladfluffen!
 
Och här gick det för fort. Ivrig som man blir. Så jag hann aldrig fota nästa steg som skulle vara "drippen"
 
Chokladganache (chokladen som rinner neröver tårtans kant)
100g mörk choklad
100 gram grädde (1dl)
Ca 25g smör
 
Hacka chokladen.
Låt grädden koka upp och häll den sedan över den hackade chokladen. Rör om till all choklad är smält.
Tillsätt smöret och låt svalna till rumstemperatur.
 
Ta en spritspåse (en sked att skeda chokladen över kanten går lika bra, men jag använde spritspåse) och tryck ut chokladen mot kanten så det bildas "dropp". Täck sedan hela tårtlocket med ganachen.
 
Men sen så är det bara att börja dekorera efter tycke!
Jag hade lite kvar av den ljusa chokladfluffen så jag använde lite av den för att få Kinderäggen att stå upp, sedan får man stadga med godis runtom!
 
 
Kan det bli för mycket?

 
Mmm...
 
 
Här har blogg.se skrivit en artikel om min tårta!